Hoe kom je aan pigmentvlekken in je gezicht?

We willen allemaal een mooie en egale huid. Voor veel mensen is den huid met een kleurtje het ideaal. Lekker bruin door de zon, het ultieme vakantiegevoel. Maar juist het vele blootstellen van de huid aan de zon kan voor die onaangename pigmentvlekken op je huid zorgen en dus ook in je gezicht.

Skin light voor en na
Skin light voor en na

Omdat de zon een van de grootste boosdoeners is bij het maken van pigmentvlekken in je gezicht, zie je het ook vaak bij oudere mensen verschijnen. Zij hebben hun hele leven al in de zon doorgebracht en de huid misschien niet altijd even goed weten te beschermen. Pigment komt door pigmentvormende cellen, melanocyten genaamd. Dit wordt aangemaakt om de huid tegen de schadelijke UV stralen van de zon te beschermen. En hoe langer en hoe meer je huid aan de zon wordt blootgesteld, des te meer pigmentvlekken er zich zullen gaan vormen. Dus het bruinen van de huid is eigenlijk een reactie van je huid om zich tegen de UV stralen te beschermen. De huidcellen zullen een overreactie geven, als je huid teveel of te lang aan de zon wordt blootgesteld. Hierdoor krijg je ophopingen van pigment. Die vervelende vlekken in je gezicht waar je het liefst zo snel mogelijk van af wilt komen.

Zwanger en hormonen

Er is nog een manier waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan. Zwangere vrouwen kunnen hier ook last van krijgen door de hormoonschommeling tijdens de zwangerschap. Blanke vrouwen krijgen dan over het algemeen donkere vlekken in het gezicht en soms in de nek. Bij vrouwen met een donkere huid zijn deze vlekken dan juist weer iets lichter dan de huid die er omheen zit. Dit verschijnsel noemen we een zwangerschapsmasker of melasma of chloasma. Het kan geen kwaad, maar de kans dat het bij een volgende zwangerschap weer gebeurt is groter. Ook kan het tijdens het gebruiken van een anticonceptiepil weer toe gaan nemen.

Skinlight voor en na

Deze manier van het verkrijgen van pigmentvlekken is wat minder bekend, maar het kan ook ontstaan door verwondingen, schrammen bijvoorbeeld. Ook een allergische reactie of een infectie van de huid kan ervoor zorgen dat er pigmentvlekken in je gezicht zullen vormen. Ook het gebruik van verkeerde cosmeticaproducten of het gebruik van sommige medicijnen kunnen hier de oorzaak van zijn. De combinatie zonlicht en parfum kan hier ook voor zorgen, door een reactie van bepaalde bestanddelen in de parfum op de UV straling van de zon.

Meer informatie over pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken in gezicht

Berichtnavigatie


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *