Van bruine vlekken in het gezicht afkomen

Bruine vlekken in het gezicht ontstaan door melanine, dat is een lichaamseigen stof die bescherming biedt tegen de schadelijke straling van de zon. Wanneer de productie van melanine toeneemt, bijvoorbeeld door een hormonale schommelingen, dan kunnen er bruine vlekken op het gelaat ontstaan. De meeste donkere vlekken zijn niet schadelijk, echter worden ze wel vaak als niet mooi bevonden. Dat is dan ook de reden waarom menig mens hier graag vanaf wil komen. Hier lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken die voor donkere vlekken kunnen zorgen. De meest voorkomende op een rijtje:

 • Lentigines: donkere vlekken die worden veroorzaakt door de UV-straling van de zon. Wel 90% van de mensen in Nederland die ouder zijn dan 60 jaar hebben deze genoemde vlekken. Dergelijke vlekken worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd.
 • Melasma: melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Een dergelijk masker komt alleen bij vrouwen voor, en ontstaat door hormonale schommelingen. Melasma ontstaat meestal tijdens de zwangerschap, maar kan ook een bijwerking zijn van de anticonceptiepil of andere hormonale behandelingen.
 • Hyperpigmentatie: dit zijn ook donkere vlekken op de huid, maar dan als gevolg van beschadiging, meestal door psoriasis, acne, verbranding of harde huidbehandelingen (chemische peeling)

Andere veelvoorkomende oorzaken van bruine vlekken in het gelaat zijn:

 • Zonnebank gebruik en zonder spf factor zonnen: wanneer je gevoelig bent voor pigmentvorming, denk pigmentvlekken/hyperpigmentatie, dan kan de zonnebank dit versterken, Onbeschermd buiten zonnen ook.
 • Medicijn gebruik: gebruik je medicijnen, ben je zwanger, gebruik je anticonceptiemiddelen of onderga je enige vorm van hormoonbehandelingen? Grote kans dat je last hebt van melasma. Stoppen met bovengenoemde middelen zorgt ervoor dat melasma vanzelf weer weggaat. Is dat voor jou niet mogelijk? Dan zou je een behandeling kunnen overwegen.
 • Acne: heb je last gehad, of nog steeds last van acne? Dan kun je last hebben van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is ook gemakkelijk te behandelen.

Behandel methodes

Van de meeste donkere vlekken in het gelaat kun je gemakkelijk afkomen. De bruine vlekken zijn gemakkelijk te behandelen met een huid verlichtende crème, natuurlijke scrub of chemische peeling.

Huid verlichtende crème

Een crème dat de huid plaatselijk lichter kan maken werkt vaak effectief. Een dergelijke behandeling kun je zelf uitvoeren. De werkzame stoffen in dergelijke crèmes zijn: zoethoutextract, kojic zuur of citroen zuur, maar let erop dat het hydrochinonvrij is. Het is belangrijk dat je bij het kiezen van een crème erop let dat deze PH-neutraal is, en dat de genoemde ingrediënten aanwezig zijn. Resultaat zul je zien binnen 4-7 weken.

Natuurlijke scrub

Aan de hand van een scrub kun je er ook voor zorgen dat bruine vlekken minder zichtbaar worden. Het kan voorkomen dat de oorzaak van de donkere vlekken ligt in dode huidcellen die op je huid geplakt zitten. Aan de hand van een scrub kun je dit weg scrubben. Voor nog beter resultaat voeg je er een klein beetje citroensap aan toe. Citroensap is zuur en kan zorgen voor een blekend effect. Een scrub maak je met zout of suiker, olie en vleugje citroen.

Chemische peeling

Een chemische peeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog of schoonheidsspecialist. Bij een chemische peeling wordt de opperhuidlaag met een chemisch schuurmiddel verwijderd. Het doel hiervan is om bruine vlekjes die aan de oppervlakte liggen te verwijderen. De huid herstelt zich vanzelf weer na de peeling en ziet er egaler, frisser en jonger uit.

De werkzame stoffen die meestal gebruikt worden bij chemische peelings zijn:

 • Salicylzuur
 • Glycolzuur
 • Fenol (bij een diep-chemische peeling)
 • Trichloorazijnzuur (TCA peeling)

Voordat de behandeling plaats vindt, wordt de huid eerst diep gereinigd. Na het reinigen start de specialist met de behandeling. De stof moet vervolgens 30 tot 120 minuten inwerken.

Bruine vlekken in het gezicht

Berichtnavigatie


5 gedachten over “Bruine vlekken in het gezicht

 1. ik heb heel erg last van melasma, bij mij is dat toen gekomen bij mijn eerste zwangerschap. het is heel lang minder geweest maar nooit echt weggetrokken. Kan ik een huid blekende creme zoals skinlight daar goed voor gebruiken?

 2. Twee weken terug een creme van de huisarts meegekregen waar hydrochinon inzit, binnen twee dagen gebruik waren mijn pigmentvlekken verdubbeld!! de huisarts opgebeld voor een verklaring, geeft ie doodleuk aan dat dat één van de bijwerkingen is… ik wel er juist vanaf!! Ben net ook begonnen met Skinlight en heel goed contact gehad via facebook met een van de medewerkers. Groetjes Xue uit den haag

 3. bij mij zijn de bruine vlekken ontstaan toen ik met de anticonceptiepil begonnen ben. Dat was op mijn 17e, na een dagje in het park met volle zon heb ik daar hele misvormde bruine vlekken aan overgehouden. Iedereen pas goed op met zonnen wanneer je hormonen slikt of andere medicijnen inneemt. Vraag altijd aan je huisarts of je gedurende dat je dat neemt in de zon mag. Heeft hier iemand toevallig ervaring met Skinlight? Ik hoor er veel goeds over namelijk.

 4. Sinds mijn zwangerschap van 5 jaar geleden al last van melasma. Dit is helaas niet meer weggegaan. Heb het wel twee keer laten laseren maar helaas zonder resultaat. Ben nu begonnen met de bleekcreme van Skinlight. Lees er heel veel goede berichten over, ook een vriendin van mij gebruikt deze creme waarbij het resultaat er heel goed uitziet. Ik houd jullie op de hoogte!

 5. Helaas door medicijngebruik heb ik melasma gekregen, baal er ontzettend van want ik wist niet dat dit één van de bijwerkingen was. Nu trekt het ook vanzelf niet weg en loop ik al een jaar met een bruin masker rond. Iemand ideeën welke methode het beste werkt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *